Att det luktar i avloppet är inget ovanligt. Det kan finnas flera anledningar till att det uppstår lukter i till exempel handfatet eller toaletten, och det finns även flera lösningar på dessa problem som gör det att luktar avlopp i badrum.

Vad kan orsaka lukt i avloppet?

Det kan bero på att vattenlåset under handfatet som hindrar stanken från avloppen att ta sig upp genom röret, inte fungerar som det ska. Röret under handfatet har en böjning på 180 grader som gör att vatten samlas i kupan och hindrar lukter och gaser från att ta sig igenom och upp genom röret. Om detta vatten avdunstar, vilket det kan göra övertid, speciellt om du inte använder avloppet på länge, så försvinner blockeringen och lämnar fri väg för gaserna och lukterna att färdas fritt genom avloppet. Om det blir förstoppat så kan det orsaka att vattnet inte rinner lika fritt och att annat kan fastna som till slut orsakar lukten. Detta kan påverka andra avlopp i huset och orsaka förstoppningar på andra ställen. Lukter i avloppet kan även bero på mögel som bildas och som växer om du inte rensar eller städar det noggrant, och regelbundet, såsom i badkaret eller duschen.

Vad kan man göra åt det?

Ibland kan det bara handla om att det har gått ett tag sedan du använt avloppet, och kan fixas enkelt genom att spola vatten i dusch eller handfatet i ungefär 10 till 15 sekunder, eller att spola i toaletten. I andra fall kan man även behöva skruva bort vattenlåset helt och rensa bort

Badrumsgolv

smutsen som samlats där. Då kan det vara bra att använda handskar så att man skyddar sig, och att vädra under tiden för att släppa ut stanken. Ibland kan det även hjälpa att använda sig av en avloppsrengörare för att bli av med lukten, vilket kan köpas i alla möjliga butiker som säljer byggvaror och produkter för hemmet. Man kan även använda sig av produkter man redan har hemma i sitt skafferi, nämligen bikarbonat och ättika. Du börjar med att hälla ner en kastrull med kokande vatten i avloppet. Du häller i någon matsked bikarbonat i avloppet, följt av någon matsked ättika. Sedan täpper du igen med avloppspluggen och låter det vara i 5-10 minuter. Till sist tar du ytterligare en kastrull med kokande vatten och häller ner i avloppet för att rensa. Detta gör att det som orsakat förstoppningen eller luktar kommer upplösas av blandningen av bikarbonat och ättika i avloppet. Sist men inte minst, om inga av dessa knep fungerar så kan det vara ett mer komplicerat problem som inte går att fixa på egen hand, och då kan det vara läge att ta kontakt med en rörmokare istället. I slutändan kan det vara bra att tänka i förebyggande syfte för att undvika risken för ett illaluktande avlopp. Om du rensar noga och regelbundet så bör lukterna hålla sig borta.

Categories: AvloppBadrum